Cultuurmarxisme

De term cultuurmarxisme is een hondenfluitje. Het woord is bedacht door de Amerikaanse paleoconservatieve denker William S. Lind in de jaren ’90. Cultuurmarxisme is een verzamelterm, ook wel umbrella term, voor zaken zoals: Social Justice, Politieke correctheid, anti-racisme, anti-fascisme (Antifa), white privilege, en andere termen die intersectionele gelijkwaardigheid belichamen. Het is een hondenfluitje, omdat de verzamelterm de losse termen onnodig abstract en vervreemd maakt. Ook wordt de suggestie gewekt dat cultuurmarxisme een verregaand complot is om de westerse beschaving te vernietigen. Hierdoor wordt het allemaal een beetje makkelijker om bijvoorbeeld tegen anti-racisme te zijn, of tegen homorechten te zijn, zonder dat direct te benoemen.

Wie gebruiken dit hondenfluitje?

Vrijwel iedereen in het extreemrechtste spectrum, met name fascisten en extreemrechtse complotdenkers.

Hoe wordt het ingezet?

De spreker zal doorgaans het woord cultuurmarxisme gebruiken in plaats van termen, zoals:
-Antiracisme
-Antifa / AFA
-Homerechten
-Politieke correctheid
-Sociale gelijkwaardigheid (Social justice)
-White privilege
-Pro-immigratiebeleid
Wat er bijvoorbeeld gezegd wordt is dat er gevochten wordt tegen cultuurmarxisme. Een erg abstracte term, om een of meerdere van bovenstaande groepen aan te duiden, zonder deze daadwerkelijk woordelijk in de mond te nemen.

Wat hoort de massa?

De massa hoort een onbekend, abstract woord en zal doorgaans denken dat de spreker een ‘goed’ iets bedoelde waartegen gevochten moet worden. Er wordt ingespeeld dat ‘Marxisme’ een associatie oproept met communisme en veel mensen zijn vanwege de koude oorlog nog huiverig als het gaat om communisme. Veel mensen zullen de werkelijke betekenis ook niet opzoeken, waardoor dit een vrij effectief hondenfluitje is. Mensen die ondertussen weten wat de term betekent, horen direct het hondenfluitje en kunnen dit ook vrijwel zeker bevestigen, gezien de lage Plausible Deniability. Dit kunnen zowel voorstanders en tegenstanders van de achterliggende ideologie zijn. In 2020 kan voorzichtig gesteld worden dat dit hondenfluitje meer een misthoorn is geworden; de meeste mensen in de massa lijken te beseffen dat het ‘iets extreemrechts‘ is.

Plausible Deniability

De plausible deniability is vrij laag, waardoor het slechts een tijdelijk hondenfluitje kan zijn. Er is bijna niet omheen te draaien dat dit een doelbewuste verzamelterm en complottheorie is voor diverse bewegingen en ideologie die intersectionele gelijkwaardigheden tracht(en) te beschermen. De plausible deniability berust dan ook op het feit dat de toehoorder niet zelf al heeft opgezocht wat cultuurmarxisme betekent, waardoor de spreker whatever verzinsel kan vertellen als uitleg over de betekenis van de term. Een spreker die de zelfde uitleg probeert te geven aan iemand die wel heeft ingelezen over de betekenis, valt dan gruwelijk door de mand.

Onklaar maken van dit hondenfluitje

Kennis opdoen is dé oplossing. Hoe meer mensen weten wat de daadwerkelijke betekenis is van het woord, hoe minder kracht het hondenfluitje heeft. Kennis delen over deze term is dus van belang om de kracht er uit te halen. De plausible deniability is vrij laag, waardoor bekendheid dit hondenfluitje snel de nek kan omdraaien, omdat de sprekers er niet meer mee wegkomen door het in de mond te nemen. Deel dus feitelijke kennis over cultuurmarxisme en help zo mee dit hondenfluitje te vernietigen!

Kijk ook eens naar:

Artikel: https://big.nl/wat-de-fuck-is-cultuurmarxisme/
YouTube: https://www.youtube.com/watch?v=qlrpSpwxgWw

5 gedachten over “Cultuurmarxisme

Plaats een reactie